Varför fleråriga grönsaker?

De flesta perenna grönsaker i stort sett okända i Norden, och även i andra delar av världen så som Nordamerika. Detta är konstigt med tanke på att de, med hjälp av täckodling och lite ogräsborttagning ger skörd under många år utan behov av någon större uppmärksamhet. De har intressanta smaker, ger stora skördar och de kan skördas när ettåriga grödor inte finns tillgängliga. Perenna grönsaker planteras med fördel under, eller i närheten av bärbuskar och fruktträd för att skapa ett attraktivt och produktivt ätbart landskap.

Det finns många fördelar med att plantera och odla fleråriga (perenna) ätliga växter istället för, eller som komplement till det idag vanliga grönsakslandet. Några av de bästa fördelarna med fleråriga grönsakerna är:

  • Fleråriga grönsaker ger hög skörd för lite arbete.
  • Fleråriga grönsaker har en lång skördesäsong som börjar tidigt på året.
  • Fleråriga grönsaker är tåliga, motståndskraftiga och drabbas sällan av sjukdomar eller ohyra.
  • Fleråriga grönsaker är utomordentligt nyttiga och många innehåller fler mineralämnen, protein och vitaminer än våra vanliga grönsaker
  • Fleråriga grönsaker ger oss nya spännande smakupplevelser och stimulerar till kreativ matlagning.
  • Fleråriga grönsaker är bra för miljö, jordstruktur och biologisk mångfald.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *